החלפת מפרקים

החלפת מפרק ירך בגישה קדמית

החלפת מפרק ירך בגישה קדמיתניתוח להחלפת מפרק ירך נחשב לאחד הניתוחים השכיחים בתחום האורתופדיה. הגורם המוכר ביותר המוביל כשמונים אחוזים מהמנותחים לשולחן הניתוחים הוא שחיקת הסחוסים במפרק הירך.

הסחוסים אחראים לגמישות הירך וכיפופה המאפשר לבצע פעולות יומיומיות כמו עליה או ירידה במדרגות. כארבעת אלפים ניתוחים להחלפת מפרק הירך מבוצעים מדי שנה, אך כבכל תחום ברפואה, גם בניתוח נפוץ זה חלה התקדמות והתפתחות שיצרה ניתוח קל ופשוט יותר- החלפת ירך בגישה קדמית.

מהי החלפת ירך בגישה קדמית? החלפת ירך בגישה קדמית, בניגוד לשיטת הניתוח המסורתית של החלפת ירך בגישה אחורית או צידית, היא ניתוח זעיר פולשני. שיטה זו מאפשרת למנתח להגיע אל מפרק הירך מחלקו הקדמי של הירך ולא מחלקו הצידי או האחורי.

מאיפה הכל התחיל?

החלפת ירך בגישה קדמית אינה שיטת טיפול חדשה מאוד. באירופה נעשו ניתוחים בשיטה זו כבר משנת 1947. עם זאת, מאז 1947 חלה התפתחות טכנולוגית משמעותית ולכן גם ניתוח זה הולך ומשתכלל עם הזמן. שיטה זו הגיעה לארצות הברית בשנת 1996 על ידי דר' ג'ואל מאטא, מומחה לאורתופדיה בעל שם עולמי מקליפורניה.

הוא אף עיצב שולחן ניתוחים המיוחד לניתוחים מסוג זה שיאפשר גישה קלה יותר אל מפרק הירך מן החזית ולא מן הצד האחורי. בארץ החלו בניתוחים אלה בבית החולים אסף הרופא.

יתרונות ניתוח החלפת ירך בגישה קדמית

שיטה זו מונעת את ניתוק שרירי העכוז המתחברים לאגן ולעצם הירך. שרירי העכוז חשובים ביותר לתנועת הירך וניתוקם פוגע בתנועת המנותח, כך שתקופת השיקום וההחלמה הארוכה נמשכת כחודש וחצי, וכוללת שורה ארוכה של הוראות והגבלות כמו הימנעות משיכול רגליים ועקב כך שכיבה על הגב בלבד, הימנעות מהתכופפות, וביצוע תרגילים מיוחדים.

בעקבות הגישה הישירה אל מפרק הירך בשיטת הגישה הקדמית, ההחלמה היא קצרה. תופעת לוואי נוספת שנגרמת פעמים רבות בהחלפת ירך בגישה אחורית או צידית ונמנעת בשיטת הגישה הקדמית היא שינוי באורך הרגליים. שינוי זה דורש בטיפול מורכב בפני עצמו להגבהה של הרגל בה נעשתה החלפת המפרק ולהחזרת האיזון בין שני צידי האגן.

הניתוח מיועד לסובלים משחיקת הסחוס במפרק הירך שאובחנו על ידי בדיקת רופא אורתופד ובאמצעות צילומי רנטגן. אין הגבלה לביצוע הניתוח בגישה קדמית בעקבות גיל, משקל גוף או נתונים פיזיים אחרים.

איך מתבצע הניתוח?

הניתוח, כמו כל ניתוח אחר, מתחיל בהרדמה. לרוב זוהי הרדמה אזורית. רק במקרים מסוימים, על פי המלצת הרופא, ניתנת הרדמה מלאה. החתך לצורך הגישה למפרק הירך נעשה לאורך הירך הקדמית. אורך החתך מגיע לכעשרה סנטימטרים. המנתח מפריד מעט רקמות ומפסק שרירים על מנת להגיע אל המפרק.

ראש הירך מוסר לאחר פתיחת הקופסית העוטפת אותו. כעת מסירים את הסחוס השחוק, מניחים במקומו את השתלים ובודקים האם הם מונחים היטב וגם את אורך הרגליים. במידה והכל תקין האזור נתפר בתפרים נמסים ונחבש. זהו ניתוח קצר יחסית האורך כשעה.

אך למרות היתרונות – הגישה אינה חפה מסיכונים – ראשית, קיימים הסיכונים שישנם בכל ניתוח באופן כללי. בנוסף, כמו בשיטות החלפת ירך אחרת, גם בשיטה זו ישנו סיכון של פגיעה בכלי דם, שברים או זיהומים. לכן, חשוב מאוד לבדוק את רקע המנתח ולוודא שאכן מדובר במנתח שהתמחה והתמקצע בשיטת ניתוח זו וצבר בה  מיומנות רבה.

 

אולי יעניין אותך גם:

דלקת בבורסת הירך: כל אפשרויות הטיפול בירך במקום אחד

Exit mobile version